Uw mooiste Costa’s

Ontdek en beleef deze populaire Spaanse kusten uw mooiste Costa’s met leuke info en relevante informatie voor uw eigen Vakantiehuis aan de Spaanse kust!

Spanje is onderverdeeld in 52 provincies, en heeft een kustlijn die is verdeeld over de mooiste Costa’s met elk een eigen gezicht. Met bruisende, natuurlijke en meer zonniger gebieden. Hieronder vindt u een lijst met volgens ons de mooiste Costa’s van Zuid naar Noord.

De warme zuidkust

De Costa Calida (Spaans voor warme kust) ligt ten zuiden van de Costa Blanca en ten noorden van de Costa de Almeria in de regio Murcia. Deze belangrijkste stad in deze regio is Cartagena, met een van de belangrijkste havens van Spanje.

En deze kustlijn van de Costa Calida is op te delen in 2 delen. Met aan de Oostzijde één lang uitgestrekt strand, en aan de Zuidzijde vooral rotsformaties. Maar bij Mar Menor alleen maar zandstranden, zonder getijden, grote golven en stroming. Dit strand loopt dusdanig langzaam af, zodat de eerste 50 meter vanaf het strand maar 1-1,5 meter diep is. Mar Menor is daarom zeer geschikt voor kinderen, ouderen en mindervalide personen (speciale apparatuur). In het hoogseizoen worden de stranden bewaakt door strandwachten.

UNIEK

U kunt aan de Costa Calida kiezen om óf in de Azuurblauwe Middellandse Zee te zwemmen. Of in het kristalheldere Mar Menor, met een totale kustlijn van wel 70 km! De watertemperatuur van Mar Menor is altijd 4 á 5 graden hoger dan de Middellandse zee, omdat deze maximaal maar 7 meter diep en ingekapseld is. Mar Menor is dus om meerdere redenen uitstekend geschikt voor vele soorten watersport.

De mooiste Costa's

Cartagena is gesticht in de 3e eeuw voor Christus, met 5 vestingen op de bergtoppen rond de stad. Vier van deze vestingen zijn gerestaureerd, en 1 is in originele staat gelaten. Eén van Spanjes oudste bouwwerken, het Amfitheater in Cartagena, is ontdekt in 1987. Het middelpunt van de stad is het prachtige Plaza Espana, een park gelegen op een grote rotonde.

In de stad Murcia vindt u de Traperia, een historische straat die uitloopt op de Kathedraal, waarvan de bouw ruim 500 jaar heeft geduurd. De universiteit van Murcia is een oud klooster met marmeren zuilen. Vlak naast Murcia staat het Santuario de la Fuensanta; een heiligdom omringd door citroenboomgaarden.

ONGEREPT

Voor ongerepte baaitjes en stranden kunt u het beste naar Mazarron, een havenstad die groot geworden is door de mineraalrijke berggebieden. Vele baaitjes hebben een grindstrand, waardoor het water kraakhelder is; dus ideaal voor u om te snorkelen of duiken. Langs de gehele kustlijn van de Costa Calida zijn daarvoor 90 scheepswrakken te vinden, waarvan het gros voor de kust van Cartagena.

Omdat dit stukje Spanje nog niet overspoeld is door toerisme, liggen de huizenprijzen lager dan aan de overige Costa’s. Ook de prijzen in cafés en restaurants zijn hier lager. Tevens is er een hoogbouwverbod op deze kustregio (met uitzondering van La Manga). Voor wie van golfen houdt is de provincie Murcia een paradijs, met maar liefst 13 golfresorts aan een van de mooiste Costa’s.

Het was aan de Costa del Sol

De Costa del Sol heeft alles te bieden voor overwinteraars en golfers. Daarom wordt deze kust ook wel Costa del Golf genoemd!

Waarom kiezen zoveel mensen de provincie Malaga als vakantiebestemming? Van oudsher is dat voor de stranden. Met 161 kilometer kustlijn, 325 zondagen per jaar en ruim 120 stranden aan de Middellandse Zee is dat goed voor te stellen.

In de winter kunt u zelfs in de nabijgelegen bergen van Sierra Nevada enkele wintersporten beoefenen. Dus, wilt u skiën in de ochtend en daarna in de namiddag, een heerlijke duik in zee aan de kust maken? De nieuwe internationale luchthaven van Malaga verwelkomt u aan een van de mooiste Costa’s!

De Costa del Sol is een regio in het zuiden van het Spaanse schiereiland, in de gemeenschap van Andalusië, tussen Gibraltar en Almería. Het is gelegen in de provincies Málaga, Cádiz en Granada. Deze Costa del Sol ligt tussen twee minder bekende kustgebieden, de Costa de la Luz en de Costa Tropical in Andalusië tussen Gibraltar en Almería. Dit gebied wordt soms het “Florida van Europa” genoemd. De Costa del Sol biedt u vele kilometers aan strand en daarnaast heeft de kust ook mooie, kleinere baaien.

De meest populaire stranden zijn

  • Acantilados de Maro-Cerro Gordo. Met natuurlijke grens van Torre de Maro in Nerja naar de Cazaida-kreek in Almuñércar (Granada).
  • El Cristo. Ten oosten van Nerja in de buurt van het dorp Maro. Dit is het strand van Estepona met de blauwe vlag en is zeer gunstig gelegen.
  • Puerto Banús. Ten oosten van de prestigieuze jachthaven van Puerto Banus. Dit strand ligt aan de westkant, waardoor het zeer zonnig is en tegen de wind beschermd wordt.
  • Cabo de Gata. Dit stukje Spaanse kust is nog niet ontdekt door het massatoerisme.
  • Cabopino. In een kleine baai ongeveer 12 kilometer ten oosten van Marbella met prachtig wit zand.
  • La Carihuela. Ten zuiden van Torremolinos naast een boulevard met veel restaurants en chiringuitos.

De mooiste Costa's

Vanuit de Costa del Sol kunt u de prachtige streek Andalusië bezoeken, maar ook een trip naar Marokko of het prachtige binnenland is een aanrader. En vanuit Gibraltar zal u de meest zuidelijke plek van Europa  zien. Vanuit het hoogste punt van de rots El Pan de Azucar heeft u een adembenemend uitzicht over Afrika en 3 verschillende wateren (een driezeepunt). Welke? De straat Gibraltar, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Ook dit is een van de mooiste Costa’s.

TOUROPERATORS

Hoewel Granada, Sevilla, Córdoba en Málaga niet allemaal dicht bij de Costa del Sol liggen, bieden de touroperators vaak reizen naar deze beroemde steden. In Granada is het Alhambra een must-see, in Sevilla de kathedraal en het graf van Columbus. En n Córdoba kunt u La Mezquita bezoeken, een zeer speciale moskee waarin een kathedraal in de 16e eeuw werd gebouwd. Maar in Malaga kunt u door de oude stad kuieren en verschillende monumenten bezoeken, waaronder de kathedraal. Ronda, een oude Romeinse stad met verschillende mooie en interessante monumenten. 

Marokko

Als u tijdens uw verblijf twee continenten wilt bezoeken, dan is een excursie per boot zeker de moeite, via de straat van Gibraltar bent u in anderhalf uur aan de Marokkaanse kust.  Wilt u echte Spanje / Andalusië ontdekken? Bezoek dan zeker de prachtige witte dorpjes van Andalusië en een absolute must – proeven van de echte traditionele Spaanse maaltijd, zoals een lekkere paella of de overheerlijke tapas.

De Costa Blanca’s

De “blanke kust”  ligt aan de oostzijde van het Spaanse vasteland. In het zuiden grenst de streek aan de Costa Calída en daarna aan de Costa Almeria en in het noorden aan de Costa del Azahar.

De Costa Blanca is op te delen in twee delen, Noord en Zuid, waarbij de scheiding bij de stad Alicante ligt. Het zuidelijke deel van de provincie kenmerkt zich door zijn prachtige uitgebreide zandstranden en kleinere baaitjes, het warmste klimaat van Spanje en de lagere huizenprijzen. Dit landschap is heuvelachtig en er zijn  geen hoge toppen, waardoor er geen steile wegen of haarspeldbochten te vinden zijn. Hiermee is dit ook een van de mooiste Costa’s.

Deze kuststrook aan de Noord Costa Blanca wordt door velen als een van de mooiste van Spanje beschouwd. En dit kenmerkt zich door een zeer gevarieerd en schilderachtig landschap. Ook indrukwekkende kapen en klippen met verscholen baaitjes tussen dennenbossen maken van deze zone een zeer exclusieve regio.

DE COSTA BLANCA ZUID

Alicante is met de mooie palmenboulevard en de gezellige winkelstraat een van de bekendste steden aan de Costa Blanca. Deze kust heeft haar goede naam te danken aan de kilometers lange stranden van soms 50 meter breed en trekt vele zonaanbidders en plezierzoekers aan. De zon schijnt in een van deze mooiste Costa’s bijna altijd en de azuurblauwe Middellandse Zee nodigt het hele jaar uit voor een duik. Het zandstrand ligt op maar 10 autominuten en is bereikbaar tot aan het strand zelf. Het strand loopt geleidelijk af in zee en is daarom zeer geschikt voor kinderen en er is tevens speelapparatuur aanwezig. Dit strand wordt tijdens het hoogseizoen bewaakt door strandwachten. Naaktstranden zijn hier ook te vinden, en met name op het naaktstrand van LA MARINA is het heerlijk toeven.

De mooiste Costa's

Plaatsen als Guardamar, Torrevieja, La Marina en de Orihuela Costa bruisen het gehele jaar met toeristen, waarop de faciliteiten afgestemd zijn. Er zijn tal van winkelcentra, kartbanen, golfresorts en attractieparken waardoor zowel jong als oud zich hier uitstekend kan vermaken. Ook zijn er meerdere plaatsen waar verschillende Nederlandse of Belgische winkels en restaurants aanwezig zijn, zodat “thuis” voor u nooit te ver weg is. 

OVER OVERWINTEREN

De gemiddelde temperatuur in de winter is in een van deze mooiste Costa’s ongeveer 16ºC. In het voor- en najaar is de gemiddelde tempratuur rond de 20ºC. In de zomer is de gemiddelde temperatuur hier ongeveer 35ºC. Als de winter weer in aantocht is, trekken veel Nederlanders naar de Costa Blanca, een geliefde verblijfplaats voor overwinteraars. Zomers gaat het leven hier 24 uur per dag door; in de wintermaanden is het er rustiger, maar valt er nog steeds van alles te beleven. Buiten deze steden valt er echter ook genoeg te zien. Denk bijvoorbeeld aan kasteel Santa Barbara of het pittoreske bergdorp Guadalest. Ook een jeepsafari door het achterland, een tocht door het palmenwoud van Elche of een bezoek aan een van de spectaculaire nachtclubs is zeker de moeite waard. In alle steden en dorpen zijn diverse winkels gevestigd voor de dagelijkse boodschappen (drogist, bakker, sigarenwinkel en grote supermarkten).

Als u er echt een dagje voor uit wilt trekken kunt u uw slag slaan in steden als Alicante en Elche waar grote winkelcentrums zijn. In Torrevieja ligt Habaneras en in La Zenia ligt La Zenia Boulevard welke erg geliefd zijn bij winkelend publiek. Er zijn veel feesten en typische Spaanse gewoontes in de zomer maanden, zoals de vele lokale feesten met- en zonder optochten en altijd afsluitend met vuurwerk.  

COSTA BLANCA NOORD

De Costa Blanca Noord bevindt zich in de provincie van Alicante en strekt zich uit van Denia richting het zuiden tot aan Alicante stad. Deze kuststrook wordt door velen als één van de mooiste van Spanje beschouwd en kenmerkt zich door een zeer gevarieerd en schilderachtig landschap. Niet alleen uitgestrekte witte zandstranden, waar de Costa Blanca haar naam aan te danken heeft. Maar ook indrukwekkende kapen en kliffen met verscholen baaitjes tussen dennenbossen maken van deze zone een zeer exclusieve regio, en dus een van de mooiste Costa’s.

In het directe achterland treffen we pittoreske bergen en valleien aan die grotendeels bestaan uit sinaasappel- en amandelboomgaarden. Door deze hoogteverschillen treffen we een rijk aanbod van vastgoed aan met prachtige vergezichten.

De mooiste Costa's

De belangrijkste plaatsen (met ons prachtige aanbod) zijn:  

DENIA

JAVEA

MORAIRA

ALTEA

En waar langs de kust uitsluitend appartementencomplexen met maximaal 4 verdiepingen toegestaan. Dit met uitzondering de plaats Calpe, zijn en men tevens ruim opgezette villawijken treft tussen het aanwezige groen. Hierdoor krijgt het hele gebied als een van de mooiste Costa’s een residentieel karakter met veel permanente bewoning en bedrijvigheid gedurende het hele jaar. Calpe is zeer geliefd bij de Belgen mede door de uitstekende gastronomie en fraaie boulevards.

THEMAPARKEN

De liefhebber van themaparken komt hier ook aan zijn trekken gezien de grote hoeveelheid die hier gebouwd zijn. Zowel attractieparken als dierentuinen en waterparken staan garant voor vertier met het de hele familie. Ook liefhebbers van watersporten kunnen hun hart ophalen dankzij de adembenemende kustlijn met verschillende strandjes en grotten die alleen via het water toegankelijk zijn. Jachthavens zijn hier dan ook in overvloed aanwezig waarvan die van Denia een van de belangrijkste is met dagelijkse verbindingen naar Ibiza en Mallorca.

Een voordeel van deze regio is dat het goed bereikbaar is via de luchthavens van Valencia in het noorden en Alicante in het zuiden. De meeste plaatsen hebben tevens hun eigen afslag aan de AP-7 snelweg, waardoor men snel ter plaatse is. Daarbij komt dat er geen grote industrie te vinden is en de gehele zone een speciaal microklimaat heeft. Hierdoor is het een van de gezonde plekken ter wereld om te wonen of verblijven.

Costa de la Almería en Costa Tropical

De Costa de Almería en de Costa Tropical zijn eigenlijk twee kusten die op elkaar lijken. Deze kusten gaan van het dorpje San Juan de Los Terreros tot de plaats La Herradura. En de officieuze ‘hoofdstad’ van Costa de Almería is Almería en van de Costa Tropical is Granada de hoofdstad. Omdat de kusten zo zuidelijk liggen schijnt hier ook in de winter de zon! De zon is daarom een soort voorjaar. Jaarlijks is de temperatuur van een van de mooiste Costa’s dus gemiddeld zo’n 20 graden Celsius, dit is inclusief de nachten!

Dit is natuurlijk wel aan de kust. In het binnenland van de Costa Tropical ligt namelijk Granada, en Granada ligt bij de Sierra Nevada. Hier ligt ‘s winters heel veel sneeuw, er is gewoon een skigebied! Je kunt daarom in 1 dag van de skipiste richting het strand! Tussen deze uitersten liggen veel mooie bergdorpjes waar je kunt genieten van de echte Spaanse cultuur! Hoewel je dan niet kunt genieten van het strand, zijn er hier wel een stuk minder toeristen.

Uw samenvatting

In deze aandachtspunten herkent u nu al de voordelen van een ervaren en betrouwbare makelaar, die ook bekend is met uw volgende omgeving, toch?

Nog veel meer tips kunt u lezen via onze Informatie artikelen.

Uw meest passende aanbod

Via onze Site onze site vindt u duizenden nieuwe en bestaande woningen aan en rond de mooiste kusten van Spanje in meer dan 160 locaties. Uw droomhuis staat daar vast al wel bij, toch?

Extra informatie

SPAANS VERKEERSBUREAU: Ook vindt u veel extra informatie via het Spaanse verkeersbureau

50 SPAANSE WOORDEN: Wat zijn de belangrijkste 50 Spaanse woorden?

SPAANS NIEUWS IN NEDERLANDS: En dagelijks leest u in het Nederlands, het Spaanse nieuws.

REISGIDSEN IN SPANJE: Goede, betrouwbare gratis informatie om te reizen in Spanje vindt je via reisgidsen in Spanje.