Emigreren leren
Gaat u binnenkort voor onbepaalde tijd naar het buitenland?
Wat moet u dan voortijdig regelen om onvoorzienigheden te voorkomen?
Speciaal voor u hebben we de belangrijkste 10 aandachtspunten op een rijtje gezet.
1. Neem contact op met de betreffende ambassade
Voor je een grote zoektocht start op het internet, is het een goed idee om de ambassade te contacteren van het land waar je naartoe gaat emigreren. Naast het regelen van de standaardzaken is het namelijk goed om te weten of je voor het land van bestemming nog bijzonderheden moet regelen. Je kunt hiervoor langs bij de ambassade van het land in Nederland.
2. Zorgverzekeringen
Je zorgverzekering in orde hebben is van groot belang als je verhuist naar een ander land. Wanneer je niet meer in Nederland woont, heb je namelijk geen recht meer op je Nederlandse zorgverzekering. Het goede nieuws: Nederland heeft met een aantal landen afspraken gemaakt over de medische zorg in geval van emigratie. In deze verdragslanden heb je recht op medische zorg, waarvoor je aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK) een verdragsbijdrage betaalt.
Verhuis je naar een ander land, waarmee Nederland geen verdrag heeft gesloten? Dan moet je in dat land zelf een zorgverzekering afsluiten. Je hebt dan ook geen recht op een European Health Insurance Card (EHIC).
Maar let op: verhuis je naar het buitenland maar blijf je werken in Nederland? Dan kan jouw situatie weer anders zijn en ben je vaak wel verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Om te weten welke situatie voor jou van toepassing is, bel je het beste nog met je eigen zorgverzekeringsmaatschappij.
3. Sluit een reisverzekering af met werelddekking
Wellicht heb je een reisverzekering die maximaal 24 maanden voor wereldwijde dekking zorgt en denk je hier even mee onder de pannen te zijn. Echter, zodra je emigreert zijn de meeste reisverzekeringen niet meer geldig, omdat je hiervoor ingeschreven moet staan in Nederland.
Maar, er zijn oplossingen. Zo heeft Allianz een reisverzekering die je kunt afsluiten ongeacht waar je woont en waar je naartoe reist. Dit gaat om de Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance. Daarnaast zijn er nog meer verzekeringen met werelddekking, waarvoor je geen vast adres nodig hebt, maar het voordeel bij Allianz is wel dat je ook in het Nederlands met hen alles kunt doorspreken.
4. Ga na hoe het zit met je belastingplicht
In Nederland zijn veel belastingzaken ‘automatisch’ geregeld wanneer je in loondienst werkt, maar hoe zit dit precies als je emigreert? Denk aan het controleren van je toeslagen, je voorlopige aanslag aanpassen en aangifte doen over het jaar waarin je emigreert. Daarbij is het van groot belang of je in het buitenland nog voor een Nederlandse werkgever in dienst bent, of dat je voor een buitenlandse werkgever aan de slag gaat.
Om dit goed te onderzoeken, raden we je aan om op de site van de belastingdienst de internationale belastingregels te raadplegen. Kijk daarnaast goed naar de verplichtingen voor de volksverzekeringen en de gevolgen van jouw persoonlijke situatie op (internationale) heffingskortingen.
5. Uitschrijven bij je gemeente
Wanneer je langer dan acht maanden in een jaar buiten Nederland woont, moet je je uitschrijven bij je gemeente. De gemeente verwerkt vervolgens je uitschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP), waarna je gegevens in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) komt te staan. Je Burgerservicenummer blijft wel geldig.
6. Verzekeren voor AOW
Ga je emigreren, maar verwacht je niet voor altijd in het andere land te gaan wonen? Dan is het verstandig om na te denken over je AOW. In de jaren dat je niet in Nederland woont of werkt stopt de AOW-verzekering, en bouw je dus geen AOW meer op.
Wat je wel kunt doen, is je vrijwillig verzekeren voor de AOW. Binnen een jaar nadat je buiten Nederland bent gaan wonen of werken dien je deze verzekering aan te vragen. Bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kun je een offerte voor de verzekering aanvragen, om te zien of je hiervoor in aanmerking komt.
7. Verklaring aanvragen voor medicijnen
Gebruik je medicijnen? Deze mag je meestal niet zomaar meenemen en hiervoor moet je soms een medicijnverklaring aan te vragen. Verstandig is om dit na te kijken en op tijd aan te vragen, voor je hier te laat achter komt en je medicijnen niet met je mee mogen reizen.
8. Zet al je abonnementen stop
Wanneer je ergens al lange tijd woont, betaal je vaak automatisch aan allerlei abonnementen. Denk aan abonnementen voor internet, televisie, de wekelijkse maaltijdbox, de krant, de Wegenwacht, tijdschriften en je sportschool. Aan de meeste van deze abonnementen heb je niets meer wanneer je niet meer in je huis in Nederland woont en je kunt veel geld besparen door deze op tijd op te zeggen.
9. Heb je Nederlandse documenten op orde
In het buitenland is het soms nodig om officiële documenten, zoals een geboorteakte of gezondheidsverklaring, in te dienen. Deze documenten moeten bovendien soms gelegaliseerd worden om gebruikt te kunnen worden. Vermoed jij dat dit voor jou het geval is? Lees je dan het “Legaliseren van Nederlandse documenten voor buitenlands gebruik”.
10. Regel zaken omtrent je auto
Neem je je auto mee naar het land waar je naartoe emigreert? Meld dan je auto aan voor uitvoer bij de RDW. Daarmee stopt ook de registratie van je voertuig. Hoe dit precies in zijn werk gaat lees je op de site van het RDW over exporteren van je auto. Daarna is het van belang dat je de auto weer in je nieuwe woonland inschrijft.
Laat je de auto in Nederland achter? Dan kan het zijn dat deze voor langere tijd ergens staat, zonder dat de auto gebruikt wordt. In dat geval moet je schorsing van je auto aanvragen bij de RDW.
(Voornoemde 10 adviezen zijn overgenomen uit RADAR 09-2022)
Uw samenvatting
In deze aandachtspunten herkent u nu al de voordelen van een ervaren en betrouwbare makelaar, toch?
Nog veel meer tips kunt u lezen via onze Informatie artikelen.
Uw meest passende aanbod
Via onze Site onze site vindt u duizenden nieuwe en bestaande woningen aan en rond de mooiste kusten van Spanje in meer dan 150 locaties. Uw droomhuis staat daar vast al wel bij, toch?
Uw extra informatie
De VVE-kosten bedragen gemiddeld tussen € 80,- en € 120,- per maand, afhankelijk van de status.
50 SPAANSE WOORDEN: Wat zijn de belangrijkste 50 Spaanse woorden?
SPAANS NIEUWS IN NEDERLANDS: En dagelijks leest u in het Nederlands, het Spaanse nieuws.
REISGIDSEN IN SPANJE: Goede, betrouwbare gratis informatie om te reizen in Spanje vindt je via reisgidsen in Spanje.