Uw droomCasa

Heerlijk wakker worden in je eigen vakantiewoning onder de Spaanse zon? Droomt u van een eigen vakantiewoning of zoekt u een interessant investeringsobject aan de Spaanse kust? Wellicht zijn onze bestaande woningen of nieuwbouwprojecten echt iets voor u? 

Droomt u van een eigen CASA appartement of villa in Spanje maar weet u niet goed waar te beginnen? Wij zetten het hieronder even snel voor u op een rijtje.

Vraag 1: In welke regio wilt u een vakantiewoning kopen?
Waar in Spanje voel ik mij echt thuis en zal ik gelukkig zijn? Veel kopers laten zich leiden door foto’s op internet. Het is natuurlijk belangrijk dat u een woning koopt die u mooi vindt. Maar de locatie en de omgeving zijn doorslaggevend om u er thuis te voelen. Verzamel eerst voldoende informatie over de verschillende Spaanse regio’s en de Costa’s. Ja, pas als u uw droomlocatie bepaald heeft, kunt u beginnen aan uw zoektocht naar een eigen woning.

Uw droomCasa

Vraag 2: Waar geniet u van?
Hoe moet elke ideale dag in Spanje er voor u uitzien?. Op basis daarvan kunt u op zoek gaan naar de regio en het pand die bij u passen. Gaat u ’s morgens graag koffie drinken in een strandbar, met uw voeten in het zand? Dan koopt u het best een appartement op wandel- of fietsafstand van de zee. Lijkt het u wel wat om te wonen op een berghelling, met een groot terras en een fantastisch uitzicht op zee? Dan zal u zich meer thuis voelen in een huis of appartement dat meer in de bergen gelegen is.

Vraag 3: Welke kostprijs?
Het is belangrijk om uw budget op voorhand goed te bepalen zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan. Bij de aankoopprijs komen enkele extra kosten kijken, zoals:

Nieuwbouw: bovenop de aankoopprijs komt er IVA (BTW). Die bedraagt momenteel 10 %, een aanzienlijk verschil met de 21 % BTW in België. Daarbij komen de inschrijvingskosten in het REGISTRO DE LA PROPIEDAD (Kadaster) ongeveer 0,3-0,7 % van de aankoopsom. 
En de notariskosten komen neer op 0,6-1 %, en het zegelrecht is 1 % (administratieve belastingen). Zo komt het totaal ongeveer tussen de 12-13 % extra kosten te liggen.

Bij een bestaande woning komt er op de overeengekomen aankoopprijs ITP (overdrachtskosten en verkoopkosten) van 7-10 %. Met daarnaast de kosten van de GESTOR (advocaat), en van de notaris. Daardoor komt het totaal ongeveer tussen de 12-14 % extra kosten te liggen.

Uw droomCasa

Als u een woning koopt met een aankoopprijs van bij voorbeeld € 200.000,-, komt het in totaal op € 224.000,- tot € 228.000,-, afhankelijk van de regio en of u kiest voor nieuwbouw of een bestaand pand.

Vraag 4: Welk droomhuis?
Als u weet in welke regio u wilt wonen en wat uw budget is, kunt u op zoek gaan. Ga enkele dagen ter plaatse logeren en probeer zoveel mogelijk panden te bekijken. Eventueel kunt u zich laten begeleide door een lokale makelaar of vastgoedspecialist.

Uw droomCasa

Vraag 5: Hoe te regelen?
Uw droomwoning gevonden? Dan is het belangrijk om het zo snel mogelijk van de markt te halen zodat u zeker bent dat u het kunt kopen. Hiervoor dient u zo snel mogelijk de reserveringsovereenkomst te tekenen. Hierin wordt onder andere vermeld wie de koper en de verkoper zijn, wat er gekocht wordt, aan welke prijs en de periode waarvoor het pand gereserveerd wordt.

U moet dan een reservatiesom betalen die schommelt tussen € 3.000,- en € 6.000,-. Wanneer dit bedrag op de rekening staat van de projectontwikkelaar (nieuwbouw) of de advocaat (bestaande woning) is de reservering in orde. De reservatieperiode duurt meestal maar één maand. Binnen die periode wordt het koopcontract ondertekend, waarin de betalingsschijven staan. Na 30 dagen betaalt u doorgaans 30% tot 40% van het aankoopbedrag. De rest wordt betaald bij de ondertekening van de akte.

Het is verstandig om direct via ons vanaf het begin een ervaren advocaat (Gestor) in te schakelen en hem/haar een volmacht te geven. Deze advocaat regelt dan in uw naam alles wat nodig is om de woning te kopen. Zo hoeft u hier zelf niet mee bezig te zijn. Daarna moet u enkel nog de akte tekenen en de sleutels van uw Spaanse woning in ontvangst nemen. En dan is het tijd om heerlijk echt te gaan genieten in Spanje!

VALKUILEN, en voorkom de volgende 5 fouten:

 1. Staat alles goed op papier, zoals b.v. schilderwerk?
 2. Heb je echt alles uit-onderhandeld, of zijn er nog enkele twijfels?
 3. Zijn de verkopers wel zelf de eigenaren, of komt de woning b.v. uit een vennootschap?
 4. Komen de oppervlaktes precies overeen met de geregistreerde werkelijkheid, of moeten deze nog gecorrigeerd worden?
 5. Bij een Appartement is het van belang om de plannen van groot onderhoud aan b.v. dak en/of gevel op te vragen via de VVE!

En, na uw aankoop?

Ook nu uw aankoop zitten we graag met u aan tafel om u verder te helpen met het settelen van uzelf, uw woning, de inrichting en de omgeving.

Misschien heeft u vragen over Spaanse fiscale verplichtingen, verzekeringen en alles wat er bij komt kijken?

Zoekt u nog een betrouwbaar adres voor:

 • Aansluiten TV-WIFI,
 • Alarm systeem,
 • Beheer en onderhoud,
 • Brievenbus legen,
 • Meubels,
 • Renovaties,
 • Technische zaken,
 • Verhuren woning?

Wij beschikken over veel passende connecties om u verder op weg te helpen. Wilt u van deze service gebruik maken? Zoek dan binnenkort even contact met ons kantoor.

Dit alles is op maat gesneden zodat het past bij uw woning en uw wensen. Wij bieden u een zeer compleet pakket aan, zodat u zich daarover geen zorgen hoeft te maken.

Heeft u nu echt zin in een eigen appartement of villa in Spanje? Kijk dan eerst even op onze sites www.uwcasa.be en www.uwcasa.nl en neem vrijblijvend contact met ons op.

Nog veel meer tips kunt u lezen via onze Informatie artikelen.

Uw meest passende aanbod

Via onze Site onze site vindt u duizenden nieuwe en bestaande woningen aan en rond de mooiste kusten van Spanje in al meer dan 150 locaties. Uw droomhuis staat daar vast al wel bij, toch?

Uw extra informatie

De VVE-kosten bedragen gemiddeld tussen € 80,- en € 120,- per maand, afhankelijk van de status.

SPAANS VERKEERSBUREAU: Ook vindt u veel extra informatie via het Spaanse verkeersbureau

FEESTDAGEN IN SPANJE: Wanneer zijn de Feestdagen in Spanje en zijn winkels dan geopend?

50 SPAANSE WOORDEN: Wat zijn de belangrijkste 50 Spaanse woorden?

SPAANS NIEUWS IN NEDERLANDS: En dagelijks leest u in het Nederlands, het Spaanse nieuws.

REISGIDSEN IN SPANJE: Goede, betrouwbare gratis informatie om te reizen in Spanje vindt je via reisgidsen in Spanje.