Koop nooit op eigen houtje

KOOP DUS NOOIT OP JE EIGEN HOUTJE! ….. WAAROM NIET?

Koop nooit op eigen houtje

“Pas op, koop geen vakantiehuis in Spanje voordat je alles goed hebt voorbereid!”

Een prachtig vakantiehuis in Spanje kopen lijkt juist nu het meest ideale moment. Waarom? Alle hypotheekrentes staan laag, het vertrouwen is terug en de huizenprijzen in Europa vertonen een stijgende lijn.

Makelaars in Spanje werken anders dan b.v. in Nederland en België. Een makelaar in Spanje neemt woningen in de verkoop en maakt prijsafspraken met de verkopende partij. Hij biedt deze woning, incl. zijn commissie, aan potentiële kopers aan. Hoewel de makelaar de belangen behartigt van beide partijen, ligt het accent op die van de aankopende partij.

Vooronderzoek

Een vakantiehuis in Spanje kopen vergt een serieus onderzoek naar legaliteit, nalatenschap, eigendomsbewijzen en schulden. Ga daarom nooit op eigen houtje te werk, maar neem een Nederlandse makelaar in de arm. Hij dient uw belang! Hoe werken wij? Een huis kopen in Spanje? Hoe, wat, waar en wanneer? Dit zijn de eerste vragen die op u afkomen. Mogelijkheden: U kunt via Internet te werk gaan en huizen zoeken, selecteren en oriënteren. Dit werkt goed. Maar dan verder; welke makelaar gaat het worden? Want diverse woningen staan bij verschillende makelaars te koop. Met één of meerdere makelaars? Met of zonder een Spaanse of Nederlandse makelaar? Het is beter de voorkomen dan ……..:

EEN EIGEN HUIS ONDER DE SPAANSE ZON

Koop nooit op eigen houtje

Een eigen huis onder de Spaanse zon, geen stress, altijd mooi weer, lekker eten: wie droomt daar niét van? Een vakantiehuis in Spanje kopen is een grote stap waar veel bij komt kijken. Maar wie de sprong waagt, zal er geen spijt van krijgen. Spanje is een heerlijk land met een gastvrije bevolking, waar jij je snel thuis zult voelen. Maar toch enkele tips om jullie Spaanse droom optimaal te laten uitkomen. PAS OP: Koop geen woning in Spanje voordat u ………

Uw eigen droomhuis vinden in Spanje

Een huis kopen in een ander land is echt niet zo moeilijk. Er is voldoende aanbod online, maar toch is het raadzaam een lijstje te maken met bedrijven die actief zijn in jouw favoriete regio en waar je uiteindelijk het goede gevoel bij hebt voordat je het vliegtuig instapt. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de reputatie van zo’n vastgoedbedrijf. Hoe lang bestaat een bedrijf, spreken ze de Spaanse taal goed en staan er al jaren eerlijke referenties van hun online. Ook jullie eigen woonwensen zijn belangrijk. Denk na over het type woning dat je zoekt en aan welke eisen dit moet voldoen, dit alles natuurlijk in combinatie met jullie budget voor een eigen droomhuis in Spanje. En, alles zelf regelen of ……:

Uw 3 stappen

Stap 1. Uw voorbereiding
Stel haalbare eisen over uw locatie, uw budget voor aankoop (financiering) en budget voor gebruik. Maak een shortlist van woningen die u het meest aanspreken. Zoek een betrouwbare makelaar met eigen Cestor (advocaat). 

De VVE-kosten bedragen gemiddeld tussen € 80,- en € 120,- per maand, afhankelijk van de status.

Stap 2. Uw onderhandeling
Taxeer de werkelijke waarde van uw favoriete woning, of laat dit taxeren. Laat een bouwkundige analyse maken via uw makelaar, en meld eventuele gebreken. Reserveer het pand, met de juiste documenten (betaal nooit contant).

Stap 3. Uw overdracht
Laat alles ook grondig nakijken door Uw Gestor. Teken uw aankoop bij de notaris, betaal en ontvang uw sleutels.

Koop nooit op eigen houtje

P.s. Denk ook aan het registratiekantoor, de gemeentebelasting, nutsvoorzieningen (inschrijving VVE).

Ga alleen in zee met een gerenommeerde makelaar

Voor optimaal onderhandelen bestaat helaas geen standaardregel. Schat zelf eerst de werkelijke waarde van de woning in, zodat je nooit te veel betaalt. Let op de prijs-kwaliteitsverhouding  Onderhandel dan, met rationale argumenten en de nodige empathie om je doel te bereiken. Als jij twijfelt aan de prijs of je ongemakkelijk voelt om te onderhandelen, kan je dat best aan een aankoopmakelaar overlaten. Dat kan jou veel geld besparen.

Het is aan te raden om een beroep te doen op een gerenommeerde makelaar met goed aanbod van vakantiehuizen in Spanje. Die weet precies welke regelingen er gelden in Spanje en kan helpen om een inzicht te krijgen op het totale kostenplaatje van jullie emigratie naar het buitenland. Want er komen naast de aankoopprijs ook nog andere kosten bij. Denk bijvoorbeeld aan notariskosten, overdrachtsbelasting, lokale lasten, verzekeringen en eventueel renovatie- of onderhoudskosten.

De voordelen van complete service

Kijk ook naar de reiskosten om af en toe van je nieuwe eigendom in Spanje naar je moederland over en weer te vliegen. Een gerenommeerde makelaar helpt je naast financieel advies ook graag met praktische zaken, zoals de verhuizing van je spullen of het overschrijven van de gas-, water- en lichtaansluiting. En, kies bovenal voor een makelaar met een eigen Gestor of Advocaat, die vlekkeloos beide talen spreekt en leest. Inderdaad, wij van UwCasa hebben samen met onze Moederorganisatie al deze diensten voor u als kandidaat-koper in huis!

Conclusie Koop nooit op eigen houtje

Hoe hoog worden de extra kosten eigenlijk bij een woningaankoop in Spanje? Het is belangrijk om uw budget op voorhand goed te bepalen zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan. Bij de aankoopprijs komen enkele extra kosten kijken, zoals:

Nieuwbouw: bovenop de aankoopprijs komt er IVA (BTW). Die bedraagt momenteel 10 %, een aanzienlijk verschil met de 21 % BTW in België. Daarbij komen de inschrijvingskosten in het REGISTRO DE LA PROPIEDAD (Kadaster) ongeveer 0,3-0,7 % van de aankoopsom.
En de notariskosten komen neer op 0,6-1 %, en het zegelrecht is 1 % (administratieve belastingen). Zo komt het totaal ongeveer tussen de 12-13 % extra kosten te liggen.

Bij een bestaande woning komt er op de overeengekomen aankoopprijs ITP (overdrachtskosten en verkoopkosten) van 7-10 %. Met daarnaast de kosten van de GESTOR (advocaat), en van de notaris. Daardoor komt het totaal ongeveer tussen de 12-14 % extra kosten te liggen.

Er komt dus heel wat kijken bij een eerste of tweede huis kopen in Spanje. Denk er dus goed over na, maar laat je zeker niet afschrikken om je droom werkelijkheid te laten worden. U zult er geen spijt van krijgen, Spanje is een heerlijk land, mits je er goed voorbereid naar toe gaat!

De Spaanse taal is te leren

Koop nooit op eigen houtje

En, als dan eenmaal een vakantiehuis in Spanje kopen is gelukt dan is het handig dat je de taal enigszins spreekt. Spaans is een relatief makkelijke taal om te leren. Het loont de moeite om de taal te leren, het zal je helpen om allerlei praktische en alledaagse zaken in het Spaanse leven te begrijpen en te volgen. Probeer daarbij een praktische visuele taalcursus te vinden met een tempo dat echt bij jullie past.

ONS UNIEKE AANBOD VOOR U

Inmiddels staan er meer dan 2.000 nieuwe en bestaande woning aan en rond de 5 mooiste kusten van Spanje in meer dan 120 locaties in ons UwCasa-aanbod. Je kunt al deze plekjes natuurlijk ook bezoeken in Spanje als je gaat overwinteren of besluit om te emigreren. Als je deze locaties wilt bezoeken dan kun je deze opvragen bij de Spaanse VVV of bij onze organisatie door even te mailen naar reactie@uwcasa.be of reactie@uwcasa.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

P.S. ZIE OOK: Praktische tips in al onze andere NIEUWSBRIEVEN.